10 skäl till varför träning gör dig lyckligare

Trött på att känna dig nere? Flytta! Stressad över jobbet? Flytta! Trött på att känna dig svag hela dagen? Hiss! Blir du trött på att gå upp för trappan? Gå till kullarna! Det är fantastiskt vad träning kan göra för hela ditt liv. Det handlar inte bara om att komma på bättre humör. Det handlar om att göra livet roligare! När det är lättare att flytta är det lättare att göra allt du vill! Kolla in listan nedan för att se om något resonerar hos dig. För träning kan det också vara bra att köpa friluftstillbehör som du bland annat kan hitta på friluftsproffset.se.

1. Bättre humör

Inom fem minuters konditionsträning kan du känna dig lyckligare! När du väl kommer i rörelse frigör din hjärna serotonin, dopamin och noradrenalin samt möjligen andra. Dessa får dig att må bra! Så även om du inte känner för att göra någonting, kan bara gå en promenad göra dig lyckligare!

2. Minskad stress

Enligt en onlineundersökning använder bara 14 procent av människor regelbunden träning för att hantera stress. Som tidigare nämnt tar det bara fem minuter att börja må bättre och det behöver inte vara intensiv träning. Faktum är att träning med låg till måttlig intensitet är bättre än högintensiv för att minska stress. Jag läste nyligen en artikel i Runner’s World om hur träning påverkar posttraumatisk stressyndrom. Promenader, löpning och yoga brukar vara favoritvalen.

3. Mer mental motståndskraft

På den tuffare sidan av myntet, när du tränar på ett sätt som pushar dig fysiskt, blir du mentalt tuffare. När du är mentalt tuffare kan du hantera mer stress. För vissa människor är känslan av att utveckla mental motståndskraft beroendeframkallande. Du når ditt mål och börjar undra vad du mer kan göra! Människor tränar för att ta sig själva längre och längre i sporter som löpning, kampsport, cykling, etc. Denna mentala tuffhet hjälper till i andra aspekter av ditt liv. Du kan hantera mer av vad som helst.

4. Livet känns lättare

Om du kunde ta dig igenom din dag på ett fysiskt enklare sätt, vore det inte trevligt? Om det var lättare att släpa matvaror och barn, eller flytta saker runt huset, skulle du inte vara lyckligare? Träning kan göra det för dig! Öka styrkan, förbättra din kardiovaskulära kondition och livet känns bara lättare! Låt oss inte ens prata om att skotta snö.

5. Förbättrat immunförsvar

Det finns flera spekulationer om hur träning förbättrar din immunitet. Träning kan hjälpa genom att spola ut bakterier från lungorna och kan också spola ut cancerframkallande ämnen genom att öka aktiviteten i ditt lymfsystem, som dränerar avfall från din kropp.

När ditt blod pumpar ökar du också hastigheten med vilken antikroppar och vita blodkroppar rinner genom kroppen. De upptäcker och attackerar sjukdom. Varför skulle du inte vilja att mer av det händer inom dig?

När du tränar bromsas frisättningen av stressrelaterade hormoner. Stress är inte bara känslomässigt – det är väldigt fysiskt. Genom att minska dessa hormoner förbättrar du din hälsa.

Men det kan bli för mycket av det goda. Mild till måttlig träning förbättrar ditt immunförsvar. Tung, intensiv träning sänker immuniteten och ökar dessa stresshormoner. Om du kämpar mot en förkylning är det en bra idé att träna lätt som en promenad eller joggingtur under en kort tid. Om du tränar för ett maraton och precis avslutat ett långlopp eller ett snabbpass så ska du vara försiktig så att du inte umgås med sjuka i flera timmar efteråt. Använd den tiden till att ge dig själv ordentlig näring och vila efter träningen.

6. Delta i livet

Lycka kan komma när du känner dig frisk nog att göra vad du vill. När du kan leka med barn och barnbarn, gå med vänner för olika sportaktiviteter och göra fler saker med din partner, är livet fantastiskt. När du inte ens behöver tänka på om du är tillräckligt vältränad för grundläggande aktiviteter är det ett bra ställe att vara på. Livet är kort; gör det roligt!

7. Hälsosamt åldrande

Träning hjälper till att hålla en hälsosam vikt. När du åldras blir detta svårare och svårare att göra utan träning. Det hjälper också till att upprätthålla rörligheten i din ryggrad. När din ryggrad är glad kan din kropp röra sig ordentligt. Att ha muskler som kan reagera på din miljö (tänk snö, is, kullar, värme, kyla, etc.) gör livet mycket lättare när vi åldras.

8. Bättre sömn

När du sover sjunker din kroppstemperatur och denna temperatursänkning hjälper dig att sova. När du tränar i 20-30 minuter, fem till sex timmar före sänggåendet, sjunker din kroppstemperatur lägre än om du inte tränade. Detta ger bättre sömn!

9. Ökad energi

Jag måste säga att av personlig erfarenhet kommer min mest produktiva tid EFTER att jag tränat. Jag får det mesta av jobbet och mår bra av att göra det. Behandla din kropp som ett sparkonto; betala själv först! Om du är ny på att träna kanske du känner dig lite tröttare i någon vecka men sedan börjar du må bättre och bättre! Hålla fast vid det!

10. Minskad depression och ångest

”Det finns bra epidemiologiska data som tyder på att aktiva människor är mindre deprimerade än inaktiva. Och vara mer deprimerade än de som upprätthåller eller påbörjar ett träningsprogram”, säger en klinisk psykolog. ”Motion verkar inte bara viktigt för att behandla depression, utan också för att förhindra återfall.”

Så där har du det! Inga fler ursäkter. Gå en fem minuters promenad, ta upp yoga, prova att springa och var glad!

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *