Hur man använder pepparspray på rätt sätt

1. Bli bekväm med att hålla i pepparsprayen

En oro du kan ha är om angriparen kommer att kunna ta ditt pepparspray ifrån dig. Det bästa sättet att eliminera denna risk är att bli bekväm med att hålla i behållaren och se till att du får ett bra stadigt grepp.

Genom att använda tummen istället för pekfingret kan du linda dina fyra fingrar och handflatan runt pepparsprayen och bilda ett säkert grepp. För att inte tala om att din hand kommer att bilda en knytnävsliknande position som du också kan använda för att försvara dig om det behövs.

2. Ta reda på antalet återstående skott

Du vill vara säker på att du vet hur många skott av pepparspray som finns kvar i din behållare. Det sista du vill ska hända är att din pepparspray tar slut när du behöver den som mest.

3. Håll ett säkert och lämpligt avstånd

De flesta pepparsprayer kan skjuta upp till 10 fot så se till att veta hur mycket din kan spraya upp till. Att hålla ett bra avstånd mellan dig och angriparen kommer inte bara att göra dig säkrare utan kommer också att ge dig möjligheten att få ett mer exakt mål.

4. Håll armen lätt böjd

Såvida det inte finns ett säkert avstånd mellan dig och angriparen ska du aldrig sträcka ut handen på en armlängds avstånd när du använder pepparspray. Om du gör detta ökar risken för att angriparen slår behållaren ur din hand. Håll istället armen lätt böjd och använd reservarmen för att skydda den andra.

5. Se till att den är tillgänglig

Pepparspray hjälper dig inte om den ligger nergrävd i din väska eller om du lämnar den hemma. Se alltid till att den är i dina händer när du befinner dig i en utsatt situation som en parkeringsplats, en gränd eller till och med när du går in eller ut ur en byggnad.

För att hålla en låg profil kan du ha pepparsprayen i fickorna samtidigt som du håller handen på behållaren i ett läge som är redo att användas.

6. Vet hur du aktiverar och avaktiverar din enhet

Många pepparsprayer kommer med twist lock-teknik som gör att du kan växla behållaren till säkerhetsläge så att den inte töms av misstag. Avaktivera enheten först när du vet att du är på en säker plats.

7. Sikta mot ögonen

För att maximera effekterna av pepparspray vill du sikta på angriparens ögon som tillfälligt kommer att stänga deras ögon och låta dig fly. Om du använder ett gel- eller streamspraymönster se till att sikta från öra till öra och om du missar gå tillbaka baklänges och spraya igen. Å andra sidan kräver ett spraymönster med koner eller fogger att du siktar upp och ner samtidigt som du siktar mot ansiktet, ögonen är det viktigaste.

8. Flytta åt sidan efter att du träffat målet

När du har träffat målet och kan se att de har ont vill du flytta åt sidan och fly området. Om du rör dig bakåt kommer angriparen fortfarande att veta var din senaste position var och kommer med största sannolikhet att gå framåt. Att flytta åt sidan kommer att förvirra och desorientera angriparen samtidigt som du får tid att fly säkert.

9. Öva innan

Vårt sista tips är att se till att du tränar tillräckligt. Ju mer bekant du är med hur du håller, sprayar och riktar in din försvarsspray desto effektivare blir den. Så köp ett par extra burkar och öva lite på bakgården eller utomhus.

Sammanfattningsvis vill du se till att du förblir lugn och håller ögonen på hotet när du använder pepparspray så att du vet att du har träffat ditt mål. Slutligen, kom ihåg att alltid vara uppmärksam och vara medveten om din omgivning så att du kan förbereda dig för eventuella hot.

Om du gillade att läsa om hur man använder pepparspray på rätt sätt och vill lägga till diskussionen, vänligen lämna en kommentar nedan.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *